handlevogn

Huskestativets historie

Huske, disse, reile, føyse. Kjært barn har mange navn og her finner du det du ser etter uansett hva du kaller dem.

Husker har gjennom alle tider, i en eller annen form, vært brukt til lek og adspredelse.Husker i kunsten:

Den eldste gjengivelsen av et huskestativ vi vet om er fra ca. 1450 før Kristus. Dette er nesten 1000 år før Antikken! I fra det femte århundret før Kristus har flere greske kunstnere vi kjenner til, malt portretter av barn og kvinner i lek med husker på sine vaser. Europeiske malerier fra 1600 og 1700 hundretallet portretterte ofte kvinner sittende på husker utendørs, gjerne i romantiske settinger.Husken og lekeplasser:

Opp gjennom tidene har vi brukt all slags materialer til husker; trær og ranker, stål og gummi. Og husker har vært brukt til både lek og spenning, så vel som avslapping og kos.

Amerikanske nybyggere brukte tau og pinner til husker for barna sine, som en form for lek og fri fra det harde livet og arbeidet.

Ideen om en offentlig lekeplass kom i Tyskland i første halvdel av 1800-tallet, som et område der barn kunne lære seg manerer og rettferdig lek. Disse ble bygd i nærheten av skoler, og denne utviklingen ble fremmet av kvinner og lærere som ønsket trygge områder der barna kunne leke. Slik ble den moderne lekeplassen til.

England fikk sin første offentlige lekeplass i Manchester i 1859 og USA fikk sin første i 1887 i Golden Gate Park i San Francisco.

Samtidig med dette ble huskene flyttet fra trær til egne stativer designet for 2 huskeseter (derav de engelske navnet Swing set). Utviklingen av nye, bedre og tryggere huskestativer skjøt fart på slutten av 1800-hundretallet, og de siste 100 årene har huskestativene forandret seg lite, sett bort fra designelementer og materialbruk. De fleste husker og huskestativer ble laget av stål frem til ca. 1970. Etter dette ble det med vanlig å bruke materialer som tre og plast.


Her kan du se alle våre huskestativer!

Huske Fra Agia Triada år 1450 fk.
Huske Fra Agia Triada år 1450 fk.
Gresk vase fra ca 525 fk
Gresk vase fra ca 525 fk
Woman on a Swing, Nicolas Lancret
Woman on a Swing, Nicolas Lancret